Olympiër voor een dag!

Olympiër voor een dag! Door Erik van Deelen, Assenaar en lid van AAC'61.


Ik was één van de gelukkige amateurs die een startbewijs had gewonnen voor de Marathon Pour Tous, de marathon ‘Voor Iedereen’ over het Olympische parcours tijdens de Olympische Spelen. Ik voelde mij ‘Olympier voor één dag!’


Ben ik dan zo goed? Nee, zeker niet. Als fanatiek amateur en lid van AAC’61 train ik elke week met een geweldige groep op de baan. Ik vind het heerlijk om elkaar op te jutten, elkaar beter te maken en het is ook nog erg gezellig. Hardlopen is voor mij ontspanning, even mijn hoofd leegmaken. Ook geniet ik er enorm van om kapot over de finish te komen in een poging een persoonlijk record te lopen.


Door de trainingsgroep bij AAC kwam ik in aanraking met een manier om een startbewijs voor de Marathon Pour Tous te winnen door middel van sportieve uitdagingen. ‘Leuk!’ dacht ik, dat ga ik proberen. Een aantal maanden en tiental uitdagingen later kreeg ik een mail dat ik mee mocht doen. Deze kans kon ik niet laten lopen! Zo belandde ik in Parijs. Ik genoot van de beleving in de stad. Ik schreeuwde Femke Bol en Harrie Lavreysen naar voren en daarna moest ik zelf aan de bak.


Minder dan twaalf uur voordat Sifan Hassan op hetzelfde parcours goud won, liep ik door het mooie centrum. Ik werd toegejuicht door duizenden Fransen en andere supporters. Ik wist dat het parcours niet vlak was, maar het viel toch tegen om de heuvels, die als flinke bergen aanvoelden, te bedwingen. Met pijn en moeite liep ik in het donker verder richting de Eifeltoren. Na ruim 42 kilometer kwam ik trots over de finish te komen en kreeg ik mijn olympische medaille omgehangen. Deze ervaring vergeet ik nooit meer!

Meest gelezen

Drenthe College en Alfa-college bundelen krachten

Drenthe College en Alfa-college bundelen krachten

Drenthe College en Alfa-college bundelen de krachten en gaan vanaf 1 augustus 2022 gefaseerd gezame...
Lees verder
Stichting Assen Sportstad zoekt bestuursleden

Stichting Assen Sportstad zoekt bestuursleden

Stichting Assen Sportstad is een nieuw op te richten stichting die begin 2023 operationeel zal zijn....
Lees verder
Lees nu online de krant Week van de Sport

Lees nu online de krant Week van de Sport

Lees nu alles over de week van de sport, de activiteiten, evenementen, verenigingen, Assen Sportstad...
Lees verder